Broșura „Familii fără hotare: Copii rămași acasă? Părinți plecați în străinătate? Răspunsuri pentru profesioniști”

Broșura „Familii fără hotare: Copii rămași acasă? Părinți plecați în străinătate? Răspunsuri pentru profesioniști”

Fenomenul migrației este bine-cunoscut pentru populația din Republica Moldova. Plecarea la muncă peste hotare se asociază în mare parte cu aspirația adulților de a-și satisface necesitățile legate de casă, familie, sănătate, creșterea și dezvoltarea copiilor. Unii adulți pun un accent mai mare pe bunăstarea familiei, alții sunt în căutarea experienței și creșterii profesionale. Cauzele migrației sunt foarte diverse. Plecarea la muncă peste hotare poate fi pe termen scurt, determinat sau – pe termen lung, nedeterminat.

Decizia de a pleca peste hotare este una provocatoare și uneori riscantă, implică cheltuieli și beneficii, necunoaștere și schimbare. În majoritatea cazurilor, părinții nu au posibilitatea să plece peste hotare împreună cu copiii de la bun început sau nu își doresc acest lucru, pentru că intenționează să revină acasă. Astfel, copiii rămân în grija bunicilor, a rudelor apropiate sau a altor persoane.

Prin intermediul broșurii „Familii fără hotare: Copii rămași acasă? Părinți plecați în străinătate? Răspunsuri pentru profesioniști” apelăm la profesionalismul specialiștilor din domeniul protecției copiilor, pentru a fi sensibili și a acționa în scopul asigurării protecției și siguranței copiilor ai căror părinți intenționează să plece la muncă peste hotare sau deja au plecat.

Cunoașterea necesităților și a vulnerabilităților asociate cu lipsa părinților, este o modalitate de identificare a soluțiilor optime și individuale fiecărei situații. Materialele prezentate în această broșură vor servi drept suport informativ pentru profesioniști, pentru o mai bună înțelegere a situațiilor copiilor ai căror părinți sunt plecați peste hotare și pentru a întreprinde anumite acțiuni în favoarea copiilor.

Doar lucrând în echipă, specialiștii vor asigura protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă peste hotare.

Broșura cuprinde următoarele subiecte:

  • De ce trebuie să monitorizez copiii ai căror părinți pleacă peste hotare?
  • Ce este adevăr și ce este mit despre copiii ai căror părinți pleacă peste hotare?
  • Care sunt necesitățile copiilor rămași acasă?
  • Ce acțiuni trebuie să întreprindă specialiștii înainte de plecarea părinților la muncă peste hotare?
  • Ce acțiuni trebuie să întreprindă specialiștii după plecarea părinților la muncă peste hotare?
  • Respectarea confidențialității informației despre situația copiilor și a familiilor acestora
  • Ce referințe legislative și alte resurse utile mai pot consulta?
  • Modulul: Activitate cu copii „Migrația – de vorbă cu copiii”
  • Modulul: Activitate cu părinți „Migrația – de vorbă cu părinții”

Descărcați aici broșura „Familii fără hotare: Copii rămași acasă? Părinți plecați în străinătate? Răspunsuri pentru profesioniști” sau citiți-o în format online aici. De asemenea, vă propunem o prezentare scurtă a informației din broșură în format PowerPoint.