Beneficiile activităților pentru copii și părinți evidențiate în cadrul atelierului „Sărbători în familie”
Cât de des vă faceți timp pentru activități distractive și cognitive împreună cu copiii dvs.? Anume acest gen de activități vă pot apropia foarte mult sufletește, chiar și în cazul în care vă desparte distanța geografică.
Pentru a le oferi părinților mai multă inspirație în acest sens, la 27 decembrie 2016, Terre des hommes Moldova a organizat atelierul creativ pentru copii și părinți „Sărbători în familie”. Prin intermediul acestui atelier, a fost evidențiată importanța și beneficiile activităților comune sociale, sportive și creative.
Activitățile în care copiii și părinții au un rol activ contribuie la menținerea unei relații afectuoase între ei și la dezvoltarea unui atașament sănătos. De asemenea, se creează atmosfera unei familii unite.
Fiind implicați alături de părinți în aventura cunoașterii despre lume și viață, copiii:
- devin mai încrezători în forțele proprii și mai inteligenți;
- își dezvoltă imaginația, creativitatea, gândirea logică, simțul observației, vorbirea, memoria, motricitatea, simțurile;
- își exprimă emoțiile și sentimentele, își împărtășesc experiențele trăite;
- devin mai sociabili, învață să stabilească relații cu cei din jur;
- devin mai disciplinați, deoarece orice activitate sau joc cere respectarea regulilor;
- învață să colaboreze în echipă;
- învață să facă față eșecului și să se bucure de succes.
Totodată, părinții:
- își cunosc mai bine copiii;
- descoperă talentele și abilitățile lor;
- determină preferințele și necesitățile copiilor;
- văd lucrurile prin ochii copilului;
- îi ajută să caute soluții și să se descurce în situații dificile.
Părinții și copiii prezenți la atelierul „Sărbători în familie”, au participat cu entuziasm la activitățile și jocurile creative și energizante. Acestea i-au înviorat pe micuți și i-au inspirat pe părinți.
Evenimentul a început cu un joc interactiv, în cadrul căruia participanții au făcut cunoștință într-un mod amuzant și au învățat să prindă la curaj, precum samuraii. Atelierul de creație a inclus o activitate în echipă, în cadrul căreia atât părinții, cât și copiii au avut de colorat câte o piesă de puzzle, care asamblată la final s-a transformat într-un brad uriaș. Dar, ce fel de sărbătoare de iarnă fără Moș Crăciun? Prin urmare, copiii și părinții au confecționat câte un Moș Crăciun, folosind tehnica origami.
Oricare părinte poate deveni părinte mai bun. Fie alături, fie la distanță, părinții pot petrece calitativ timpul cu propriii copii. Distanța nu este un impediment în organizarea activităților comune distractive, de dezvoltare, creative sau de învățare.
Recomandări pentru părinții plecați peste hotare:
Petreceți împreună timpul liber, chiar dacă sunteți la distanță. Inventați tot soiul de jocuri interactive, care să vă țină conectați. Cu copiii mai măricei ați putea să vă jucați în rețea fotbal sau alte jocuri interactive care să va pună în contact direct. Mai sunt și alte jocuri online, inclusiv site-uri unde pot fi găsite diverse informații, de la sugestii pentru temele de acasă, până la rețete culinare. Nu uitați de cărți, filme și muzică. Discutați împreună despre ce v-a plăcut sau nu din cele citite, văzute, auzite – astfel veți putea înțelege ce îl deranjează, sperie sau îi place. Aceste activități vă vor ajuta să vă apropiați, să evoluați și să vă dezvoltați împreună.
Pe pagina de Facebook a Terre des hommes Moldova puteți vedea mai multe fotografii de la eveniment.
Evenimentul a fost organizat în cadrul campaniei de informare „Familii fără hotare”, desfășurate de Terre des hommes Moldova, cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei în cadrul Programului Drepturile Omului.