A fost lansată campania de informare „Familii fără hotare” destinată copiilor ai căror părinți sunt plecați peste hotare

A fost lansată campania de informare „Familii fără hotare” destinată copiilor ai căror părinți sunt plecați peste hotare

Astăzi, 6 octombrie 2016, Fundația elvețiană „Terre des hommes” Moldova dă startul Campaniei „Familii fără hotare”, care oferă publicului recomandări practice pentru menținerea și dezvoltarea unei relații sănătoase și „fără hotare” între părinți și copii, înainte și după plecarea părinților în străinătate.

Campania a debutat cu activitatea informativă și creativă „Migrația – De vorbă cu copiii…”, organizată la Centrul pentru Copii și Tineri din comuna Grătiești, mun. Chișinău. În cadrul evenimentului, peste 20 de copii și-au dezvoltat abilitățile de comunicare pozitivă cu părinții, înainte și după plecarea lor peste hotare, după care au confecționat și lansat zmei de hârtie pe care au scris și desenat mesaje emoționante pentru părinți. „Să aveți grijă de voi!”, „Mi-i dor de tine și totuși învăț bine, te aștept acasă și o surpriză îți pregătesc.”, „Mama, te iubesc mult!”, „Vă doresc multă sănătate și bucurie.” – au fost unele dintre mesajele copiilor.

Mai multe fotografii de la eveniment găsiți pe pagina de Facebook.

Părinții mei muncesc peste hotare…” ne pot spune peste o sută de mii de copii din Moldova. Dar distanța geografică ce separă temporar membrii unei familii nu trebuie să fie un obstacol în dezvoltarea copiilor rămași acasă.

Migrația este un fenomen obiectiv, care face parte din realitatea noastră și care are atât efecte pozitive, cât și negative. Părinții pleacă din diverse motive, însă de fiecare dată decizia de a pleca este una destul de dificilă. Ne-am obișnuit cu ideea că migrația este un subiect pentru adulți. Noi decidem, noi plecăm, noi asigurăm o viață mai bună pentru ceilalți membri ai familiei etc.

Cum percep copiii migrația părinților? Ce înțeleg și cum trăiesc ei această experiență? Ce necesități și ce așteptări au de la noi, părinții care ne pregătim să plecăm peste hotare sau suntem deja plecați? Acestea și multe alte întrebări își vor găsi răspunsurile în informațiile și activitățile din cadrul campaniei pe care o lansăm în Moldova cu suportul generos al Ambasadei Olandei”, a menționat  Dorina Ardeleanu, Președinte Terre des hommes Moldova.

Campania se va desfășura pe parcursul următoarelor patru luni și va întruni o serie de evenimente publice, printre care și proiecția filmului animat de scurtmetraj „In Exile”. Totodată, vor fi distribuite materiale informaționale și vor fi organizate discuții tematice care se vor referi în mare parte la oportunitățile și consecințele migrației. De asemenea, în peste 50 de comunități vor fi organizate activități informative și creative, inclusiv jocuri și discuții cu copii și părinți, precum și ateliere tematice cu profesioniști din domeniu.

Materialele informaționale de bază ale campaniei: Broșura „Familii fără hotare: 20 Întrebări și Răspunsuri despre copii, pentru părinții care pleacă peste hotare” și Ghidul „Familii fără hotare: Întrebări și Răspunsuri despre copiii rămași acasă, pentru profesioniști”, pot fi accesate pe site-ul www.farahotare.md. Tdh Moldova încurajează publicul interesat să adreseze întrebări pe site-ul sus-menționat și să primească răspunsuri referitoare la fenomenul migrației.

Campania de informare „Familii fără hotare” face parte din proiectul „Protecția copilului în contextul migrației părinților”, implementat de Terre des hommes Moldova, cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei în cadrul Programului Drepturile Omului.

Urmăriți www.farahotare.md, www.facebook.com/tdhmoldova și #farahotare pe rețelele de socializare, pentru a afla toate noutățile din cadrul campaniei.

Note:

Înființată în 1960, Terre des hommes (Tdh) este cea mai mare organizație elvețiană de ajutorare a copiilor.  Tdh activează în Republica Moldova începând cu anul 2004 și are drept scop major protecția copiilor și promovarea drepturilor copilului. În prezent, Tdh Moldova se concentrează pe trei domenii: Sisteme de protecție a copilului, Protecția copiilor afectați de migrație și Justiția juvenilă.

Filmul animat de scurtmetraj „In Exile” abordează subiectul copiilor rămași acasă urmare a migrației părinților. Pelicula reprezintă povestea unui băiețel și visul acestuia, care îl face să-și petreacă timpul liber într-o căsuță abandonată, pe malul unui râu. „In Exile” este o producție autohtonă independentă realizat de studioul Kurilov Group, regizor Alexandru Curilov.

Pentru informații suplimentare, contactați-ne.